1. Κεντρική ομάδα λεμφογαγγλίων της μασχάλης Η λεμφική παροχέτευση του σώματος ξεκινάει από τα κεντρικά λεμφογάγγλια της μασχάλης. Εκτελούμε κυκλικές κινήσεις σε όλη την περιοχή της μασχάλης με τα δάχτυλα, χρησιμοποιώντας, κατά κανόνα, τις δύο πρώτες φάλαγγες των τεσσάρων δαχτύλων (δείκτη, μεσαίο, παράμεσο και μικρό). Προσέχουμε η πίεση που ασκούμε να είναι βαθιά, αλλά όχι πολύ δυνατή (πέντε χιλιοστά στήλης υδραργύρου).
2. Εσωτερικό μέρος του βραχίονα Αρχίζουμε την παροχέτευση από την περιοχή που βρίσκεται πιο κοντά στα γάγγλια, ωθούμε τη λέμφο προς την ομάδα των λεμφογαγγλίων της μασχάλης και παροχετεύοντας απομακρύνουμε τις κινήσεις μας προς τον αγκώνα, πάντα με κατεύθυνση προς τα γάγγλια. Ο χειρισμός εκτελείται με όλες τις φάλαγγες των τεσσάρων δαχτύλων, διαγράφοντας μικρούς τεμνόμενους κύκλους, έτσι ώστε να είναι εφικτή η ώθηση που θέλουμε να δώσουμε στη λεμφική αποστράγγιση της συγκεκριμένης περιοχής.
3. Εσωτερικό μέρος του πήχη Αρχίζουμε από την κλείδωση του αγκώνα και προχωράμε προς τον καρπό, κατά τον ίδιον τρόπο που περιγράψαμε πιο πάνω, για να ωθήσουμε τη λέμφο προς το εσωτερικό μέρος του αγκώνα, απ’ όπου θα διοχετευτεί στα λεμφαγγεία που βρίσκονται στο εσωτερικό μέρος του βραχίονα και από εκεί στην κυκλοφορία της επιστροφής, μέσω των λεμφογαγγλίων που βρίσκονται στη μασχάλη.
4. Πίσω μέρος του βραχίονα Συνεχίζουμε με τον βραχίονα, αρχίζοντας πάντα από το πλησιέστερο σημείο της περιοχής των γαγγλίων της μασχάλης. Αρχίζουμε από τα λεμφαγγεία που βρίσκονται στο επάνω μέρος του βραχίονα και κατευθυνόμαστε προς τον αγκώνα, σπρώχνοντας πάντα τη λέμφο στο επάνω μέρος του βραχίονα, δηλαδή προς τα λεμφογάγγλια της μασχάλης. Για να βοηθήσουμε τη λέμφο να διοχετευτεί προς την κατεύθυνση που θέλουμε, πρέπει να έχουμε αδειάσει τα υπερκείμενα αγγεία, για να μπορέσουν να δεχθούν τη λέμφο των υποκείμενων αγγείων (βλ. βίντεο).
5. Πήχης Στον πήχη, αρχίζοντας από τον αγκώνα και καταλήγοντας στον καρπό. Αυτός ο χειρισμός εκτελείται με τους αντίχειρες και με το θέναρ της παλάμης, αφού πρώτα πραγματοποιήσουμε 4-5 κυκλικές κινήσεις στον καρπό με τις ράγες του αντίχειρα, για να τις επαναλάβουμε εκ νέου όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο χειρισμός μας και θα έχουμε καταλήξει στον καρπό (βλ. βίντεο).
Δείτε στο βιβλίο αναλυτικά τους υπόλοιπους χειρισμούς που αφορούν τον κορμό, το στέρνο, την ωμοπλάτη, το κάτω μέρος του σώματος, την κοιλιά, τους μηρούς, τα γόνατα, την κνήμη, τη σφύρα, τη γάμπα, την πλάτη...
|