Πρόλογος για το λεμφικό μασάζ...

Το λεμφικό κυκλοφορικό σύστημα αποτελεί για τον ανθρώπινο οργανισμό το πιο σημαντικό μέσον άμυνας εναντίον των μικροβίων και των λοιμώξεων. Ο καθηγητής Φιλοσοφίας Emil Vodder εμπνεύστηκε και δημιούργησε ένα ειδικό μασάζ, το οποίο εφάρμοσε σε τραυματίες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου... 

vodderΟ dr Emil Vodder γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1896 και πέθανε στις 17 Φεβρουαρίου 1986. Μαζί με τη σύζυγό του, dr Estrid Vodder, επέφεραν καινοτομίες στην Ιατρική της Λεμφολογίας.Εργάστηκαν στην Γαλλική Ριβιέρα, όπου υπήρχε ένα νοσοκομείο για τη θεραπεία ασθενών με χρόνια νοσήματα. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους σε αυτό το νοσοκομείο, παρατήρησαν ότι οι ασθενείς είχαν πρησμένους λεμφαδένες.
Στη δεκαετία του 1930 ήταν απαγορευτικό ν’ ασχοληθεί και ν’ αγγίξει κανείς το λεμφικό δίκτυο, εξαιτίας της ελλιπούς γνώσης από τον ιατρικό κόσμο αυτού του συστήματος.
Ο Emil και η Estrid Vodder δεν απογοητεύτηκαν, και το 1932 άρχισαν να μελετούν το λεμφικό σύστημα, γεγονός που τους βοήθησε να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν μια μέθοδο που περιείχε προσεκτικoύς χειρισμούς πάνω στο δέρμα, με σκοπό να προκαλέσουν τη δραστηριοποίηση της λεμφικής κυκλοφορίας.
Το 1936, ύστερα από τέσσερα χρόνια έρευνας, εισήγαγαν αυτή την τεχνική στον ιατρικό κόσμο της Γαλλίας. Πέρασαν το υπόλοιπο της ζωής τους διαδίδοντας και διδάσκοντας αυτήν τη μέθοδο σε ολόκληρο τον κόσμο. Η τεχνική η οποία συνίσταται στην προσεκτική μετακίνηση των χεριών με το «τέντωμα», το «μάζεμα» και το «στρίψιμο» του δέρματος, για να κινήσει τη λέμφο, διδάσκεται έως σήμερα.

Εάν η τεχνική του λεμφικού μασάζ διδαχθεί έτσι όπως την δημιούργησαν οι πρωτοπόροι εμπνευστές της, μπορεί να θεωρηθεί ως η χρυσή τεχνική για τη χειρωνακτική αποστράγγιση της λέμφου και... κατ’ επέκταση, η πιο δυναμική αποτοξίνωση του δέρματος, αλλά και ολόκληρου του οργανισμού.