ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Η αναπνοή του δέρματος και οι καλλυντικές κρέμες

Ακούμε πολύ συχνά να λέγεται ότι οι κρέμες της νύκτας, δηλ. οι πολύ λιπαρές κρέμες, εμποδίζουν την αναπνοή του δέρματος, γι’ αυτό συστήνουν να αφήνουμε το δέρμα πότε πότε χωρίς καθόλου κρέμα για να μπορεί να αναπνέει. Αυτή η άποψη παρ’όλο ότι είναι λανθασμένη εν τούτοις είναι αρκετά διαδεδομένη.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι υπάρχει μια αναπνοή του δέρματος.
Εκείνο που αξίζει να ερευνήσουμε είναι εάν η χρήση κρεμών αποτελεί πραγματικό εμπόδιο στην απορρόφηση του ατμοσφαιρικού οξυγόνου από το δέρμα.
Το δέρμα μας, ως ένας ζωντανός ιστός, έχει κι αυτός ανάγκη οξυγόνου, μόνο που διαθέτει ένα προνόμιο έναντι των άλλων ιστών του οργανισμού. Έχει στη διάθεση του δύο πηγές οξυγόνου. Η μια πηγή είναι το αίμα και η άλλη ο αέρας.
Κάτω από το δέρμα μας υπάρχει ένα πλούσιο πλέγμα αιμοφόρων αγγείων το οποίο μεταφέρει στο δέρμα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο.
Παίρνει λοιπόν το δέρμα το οξυγόνο του, εσωτερικά από το αίμα και εξωτερικά από τον ατμοσφαιρικό αέρα. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο νόμο της αντισταθμίσεως, που επιβάλλεται για να διατηρηθούν οι ισορροπίες των διαφόρων ιστών μας, όταν μειώνεται η δυνατότητα παροχής οξυγόνου από τον αέρα αυξάνεται η παροχή από το αίμα, ή αντίστροφα.
Εκτός όμως από το νόμο της αντισταθμίσεως ο οποίος αποκαθιστά την αναπνευστική ισορροπία του δέρματος, υπάρχει και κάτι άλλο που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Η επιφάνεια του δέρματος όλου του σώματος είναι πολύ πιο μεγάλη συγκριτικά με τη μικρή επιφάνεια του δέρματος του προσώπου. Έτσι και αν ακόμη υποθέσουμε ότι θα μπορούσαμε να φράξουμε τους πόρους του δέρματος του προσώπου, το όλο δέρμα μας θα επιτελούσε την αναπνοή του από τους υπόλοιπους πόρους οι οποίοι είναι εκατοντάδες σε όλο το δέρμα του σώματος.
Άλλωστε ποτέ μα ποτέ κανείς δεν έχει παραπονεθεί ως τώρα για πραγματική κατάπτωση του δέρματος που να είναι επακόλουθο της χρησιμοποίησης κρεμών κατά τη διάρκεια της νύκτας.
Επομένως οι κρέμες γενικά δεν είναι ικανές να ελαττώσουν το μεταβολισμό του δέρματος.
Ας σημειωθεί ότι οι ερευνητές και οι επιστήμονες που ασχολούνται με την επίδραση των καλλυντικών στο δέρμα δεν έχουν υποστηρίξει μέχρι σήμερα ότι οι κρέμες εμποδίζουν την αναπνοή του δέρματος.


Πίσω

general

Διαφήμιση