ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ και ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Τα ψυχολογικά αιτία της παχυσαρκίας

Μπορούμε να χωρίσουμε την παχυσαρκία σε τρεις μεγάλες κατηγορίες.
Απλή παχυσαρκία η οποία προέρχεται από υπερβολική τροφή.
Αδενική παχυσαρκία η οποία προέρχεται από κακή λειτουργία των αδένων έσω εκκρίσεως.
Παχυσαρκία που προέρχεται από ψυχολογικούς μηχανισμούς που οδηγούν στην πολυφαγία.
Οι ψυχολόγοι λένε ότι η πράξη που εκφράζεται με τη λέξη «τρώγω» έχει πολλά νοήματα ουσιαστικά και συμβολικά.
Τρώγω για να τραφώ, για να σταματήσω την πείνα μου, για να δείξω τις φιλικές μου διαθέσεις, κάνω «ομοτράπεζό μου» αυτόν που θεωρώ ίσον μου. Προσφέρω τροφή για να δείξω φιλία «φιλεύω».
Αυτές όλες οι έννοιες δίνουν στο φαγητό μια ξεχωριστή θέση στην καθημερινή λειτουργία της ζωής μας. Όμως υπάρχουν και πολλές καταστάσεις άγχους ή νευρικής έντασης στις οποίες χρησιμοποιείται το φαγητό ως υποκατάστατο.
Υπάρχουν άνθρωποι που εξομοίωσαν τη μητρική στοργή με το τάισμα από τη μητέρα και που δεν κατάφεραν ποτέ να ξεφύγουν απ’ αυτή την εξομοίωση. Κάθε φορά λοιπόν που ζητούν ένα καταφύγιο αγάπης και στοργής καταφεύγουν στο φαγητό.
Η καταφυγή στο φαγητό ισοδυναμεί, λένε οι ψυχολόγοι, και με αναζήτηση καταξίωσης και επιβεβαίωσης για τη ζωή.
«Μπράβο, είσαι καλό παιδί» λένε πολλοί γονείς στο παιδί που τρώει όλο το φαγητό του. Αργότερα εκείνος που ζητάει ένα «μπράβο» αν δεν το πάρει από αλλού, ή αν δεν το παίρνει όσο συχνά το θέλει, θα το ρίξει στο φαγητό. Κάπου στο βάθος της σκέψης του ακούγεται η γνώριμη φωνή των γονιών που λέει « Μπράβο που τρως όλο το φαΐ σου είσαι καλό παιδί ».
Άλλη αιτία πολυφαγίας, λένε οι ψυχολόγοι, είναι μια στενοχώρια, απογοήτευση, αγανάκτηση. Μερικοί τρώνε όταν θυμώνουν και αντί να «δαγκώσουν» αυτόν που τους εξόργισε, δαγκώνουν τις τροφές και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις και μάλιστα αν αυτές έχουν συνειδητοποιηθεί από το παχύσαρκο άτομο, χρειάζεται ριζική αλλαγή στην ψυχολογία για να μπορεί κανείς να φθάσει κάποτε στο φυσιολογικό βάρος.
Κι αυτές οι ψυχολογικές αλλαγές μπορούν να γίνουν μόνο με την βοήθεια ειδικών.


Πίσω

psychology

Διαφήμιση